Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2013 10:41 - Какво е дадаизъм и дадаски език ?
Автор: psychedelicreality Категория: Изкуство   
Прочетен: 2135 Коментари: 0 Гласове:
0



Материалът , който ще споделя , съм го превел от турски http://anarcho-nihilism.blogspot.com/p/dadaizm-ve-dadaca-nedir.html , само превода е мой !

Какво е дадаизъм ?
Дада , дадаизъм  е течение в културата и изкуството, което се е появява през годините на ПВС  .  Протест срещу варварщината на войната , срещу  еротизма и интелектуалния застой .  Дада защитава неразумното и отрича досегашните изкуства .

Jean Arp, Richardo Hьlьsenbecktrapovlack, Tristan Tzara, Marcel Janco ,  Emmy Hennings и между тях и др. млади интелектуалци  , които са против войната , се събират в новооткритото  в Цюрих кафене Hugo Ball и известяват появата на дадаизма . 

Названието дада , която си присвояват младежите ,не е известно точно от къде е взето . На френски означава дървено конче . 

Дадаистите са повлияни от философията , която защитава ,че нищо не е здраво и твърдо , а че всичко е променливо и нездраво , както и че човечеството и изпаднало в дълбока безнадежност. Това е течението на неравномерността  , която се появява след ПВС.Дадаистите се стремят да шокират и удивят обществеността . В своите творби , отхвърлят старите естетически възгледи и си стремят да покажат мръсотията , жестокоста , варварщината на буржоазията . 

Те отхвърлят понятията смисъл и ред и се влизат в нови експериментални преживявания в религията и формата . Между списанията , които издават най - известното е "Litterature" , което се издава през 1919-1924 г. В него намират място творенията на  Andre Breton, Louis Aragon, Philippe Soupault, Paul Eluard и  Georges Ribemont-Dessaignes . Дадаистите започват да спират своята дейност към 1922 г и се насочват към сюрреализма .


Какво е дадски език и как се говори ? 

Дадаизмът е нихилистично течение . Може да се каже че е проявление на анархо - нихилизма ( за , който също ще споделя материали ) в изкуството .  Анархо- нихилистите , които отричат всякакви ценности се стремят и в изкуството да разрушат досегашните възгледи и да постигнат лишеното от смисъл . Анархо - нихилистите значи трябва да разрушат и езика , който говорят и това му го осигурява езикът на дада .

Как се говори дадаски ? 
Езикът на дада може да се присъедини към всеки език . Много е лесен за употреба , например се постига така променяш първите букви на две думи , които следват едно след друго или самите букви с други  
Пример : " Здравей , как си ? "
ще стане "Кдравей , зак си ?"  това вие може да го постигнете както си искате . може да промените и самите думи например "играя - раяги " и т.н и с имената е така "Иван - Вани" . Трябва да изговаряте думите , колкото се  може по - бързо и безсмислено , не трябва да спазвате никаква тоналност и ударениея .  

Каква е ползата от такъв начин на говорене ? трябва да помислите два пъти преди да изговаряте една дума - развивате ума си .  Може да използавте езика като шифрован език за общуване между две или повече анархо - нихилисти , за да се постигне единство и никой друг да не ви разбира .  


Затова да разрушим своя език и да говорим на езика на ДАДА ! 
 
 


"" 









Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psychedelicreality
Категория: Забавление
Прочетен: 13133
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930